Telegraph objavio vodič za ljeto iz snova. U njemu se spominje i Istra
Milijuni turista svakog ljeta kao destinaciju za odmor biraju Hrvatsku, a prošle je godine Hrvatska bila među 10 najguglanijih odredišta za putovanja, objavio je u prosincu globalni magazin Conde Nast Traveler, piše Telegram.
Među turistima u Hrvatskoj brojni su Britanci, a britanski The Telegraph već sada je složio popis top destinacija koje bi njihovi turisti ove godine mogli posjetiti u Hrvatskoj. “Osim razgledavanja kulturnih znamenitosti te kupanja i sunčanja na šljunčanim uvalama koje se slijevaju u bistro tirkizno more, odmor u Hrvatskoj često uključuje jedrenje, vožnju kajakom, ronjenje, planinarenje, vožnju biciklom, pa čak i rafting. Gurmani također tamo uživaju jedući svježe jadranske morske plodove koji su na vrhu većine jelovnika, zajedno s iznenađujuće dobrim lokalnim domaćim vinima”, hvali ugledni britanski medij Hrvatsku.
Prvi na popisu od 30 predloženih destinacija je Dubrovnik i njegove, kako pišu Britanci, čudesne zidine. Dubrovnik su nazvali biserom Jadrana i jednim od najpoznatijih europskih utvrđenih gradova. The Telegraph spominje i poznate dubrovačke muzeje, poput Pomorskog i Muzeja moderne umjetnosti.
Drugo mjesto zauzeo je Zadar, za Split pišu da je “očito zašto je rimski car Dioklecijan odabrao ovaj sunčani grad kao mjesto za svoju palaču i umirovljenje”. Svoje mjesto na popisu top hrvatskih destinacija dobio je i otok Hvar za koji se kaže da je omiljen među nautičarima i jedno od boljih odmarališta na Jadranu. Iza Hvara spominje se i Pula sa svojom bogatom povijesti, a na popisu su se još našli i otoci Cres, Rab, Brač i Pag.
Za Istru se savjetuje da se obvezno posjeti Rovinj, “grad koji se svake večeri kupa u prekrasnim narančasto-ljubičastim zalascima sunca”. Nakon Rovinja ističe se Lošinj, “poznat po blagodatima svoje blage klime, svježeg zraka i aromatičnog raslinja, zbog čega je prozvan otokom vitalnost”. “Unajmite automobil i istražite unutrašnjost Istre, poluotok u obliku srca na sjeverozapadu zemlje, poznat po talijanskoj kuhinji i domaćim fužima. Posjetite lokalne vinarije i kušajte regionalnu bijelu malvaziju i crni teran”, piše The Telegraph o Istri.
Više pročitajte ovdje.